Jaką żywność określamy mianem ekologicznej?

W ostatnich latach znacznie większą uwagę zwracamy na jakość żywności. Zdając sobie sprawę z jej wpływu na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu wybieramy produkty nieprzetworzone i szukamy żywności ekologicznej. Czy jednak wiemy, czym ona jest i gdzie ją można znaleźć?

Czym jest żywność ekologiczna?

Żywność ekologiczna to wszystkie produkty, które podczas uprawy lub wytwarzania pozbawione są kontaktu z pestycydami, sztucznymi nawozami oraz nie są poddawane modyfikacjom genetycznym. Pasze zwierząt są naturalne, a przetwarzanie żywności może odbywać się tylko mechanicznie, fizycznie lub metodą fermentacji. Użycie metod chemicznych jest zabronione. Zgodnie z prawem produkty ekologiczne powinny zawierać co najmniej 95% składników właśnie takiego pochodzenia. Są to produkty zdrowe, bezpieczne, a dzięki braku zawartości szkodliwych składników, stanowią one najlepszy możliwy sposób odżywania się. 


Jak rozpoznać żywność ekologiczną?

Samo oznaczenie producenta żywności przedrostkiem „eko” nie gwarantuje, że produkt ten jest rzeczywiście ekologiczny. Istnieje jednak znak gwarantujący, że dany produkt jest naprawdę ekologiczny. To dwanaście gwiazd ułożonych w kształcie liścia, na zielonym tle. To logo świadczy o tym, że produkt jest ekologiczny i że jest to kontrolowane przez jednostki nadzorujące. Co ważne, nie ma możliwości wykupienia tego typu certyfikatu. Można go uzyskać jedynie, spełniając surowe wymagania, których realizację nadzorują akredytowane przez rząd jednostki i organy. Raz przyznany certyfikat jest ważny przez rok. Po tym czasie producent, chcąc się nim dalej posługiwać, musi przejść kolejne kontrole. 


Gdzie kupić żywność ekologiczną?

Obecnie żywność ekologiczna jest coraz szerzej dostępna. Największy jej wybór mają oczywiście wyspecjalizowane sklepy, cieszące się coraz większą popularnością. W mniejszym zakresie żywność ekologiczna jest dostępna także w marketach. Ważne jest to, aby zawsze sprawdzić, czy produkt oznaczony jako „eko” czy „bio” posiada certyfikat, czego potwierdzeniem jest wspomniane wyżej logo. Warzywa uprawiane w naturalny sposób są zwykle mniej wyrośnięte, o nieregularnych kształtach i choć nie zachęcają swoim wyglądem, są zdrowe. Warto zwracać uwagę na jakość spożywanej żywności, wszak to od niej w dużej mierze zależy nasze zdrowie. Choć jest ona nieco droższa niż produkty nieekologiczne, to dalekosiężne korzyści płynące z odżywiania się zdrowymi produktami są trudne do przecenienia.

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.