Blog

warzywa

Jak rozpoznać żywność prawdziwie ekologiczną?

Żywność ekologiczna jest coraz chętniej wybierana przez Polaków. Wraz ze wzrostem świadomości spraw dotyczących ochrony przyrody idą bowiem w parze decyzje konsumenckie. Nie jest to jednak jedyny czynnik, który sprawia, że warto wybierać jedzenie o charakterze eko. Mówiąc wprost, produkty utrzymane w takiej konwencji są po prostu dobrej jakości. Wiadomo przecież, że im coś jest bardziej naturalne, tym lepiej smakuje. Zamiast syntetycznych składników czuć wtedy w żywności samo dobro.

Czytaj więcej

Wyroby garmażeryjne

Fakty i mity na temat wyrobów garmażeryjnych

Wyroby garmażeryjne są z nami od lat. Ich popularność jest nie do podważenia, ponieważ są smaczne i bardzo zróżnicowane. Na ich temat krąży jednak wiele mitów, które działają na ich niekorzyść, a które warto znać. Warto rozwiać nieprawdziwe informacje, aby nie obawiać się ich zakupu i by móc cieszyć się ze spokojem ich smakiem. Dobrze jest także poznać kilka istotnych faktów, za nimi przemawiających.

Czytaj więcej

ryba

Czy spożywanie świeżych ryb jest korzystne dla zdrowia?

Ryby można uznać za niezwykle ważny element żywienia człowieka. Ich rola jest niezwykle istotna zarówno w przypadku dzieci, jak i osób starszych. W każdym wieku powinniśmy sięgać właśnie po ryby. W wielu nadmorskich krajach ryby stanowią ważny element jadłospisu. 

Czytaj więcej

ekofood

Skąd wzięła się moda na ekożywność?

Zapewne każdy z nas zauważa rosnącą popularność ekożywności. Ten trend dobrze widoczny jest wszędzie, a ekologiczne jedzenie znaleźć można zarówno na półkach supermarketów, jak i w mniejszych sklepach. Skąd jednak wzięła się taka popularność ekożywności? Dlaczego coraz częściej ją wybieramy i chcemy znajdować na naszym talerzu naturalne składniki?

Czytaj więcej

Pieczenie mięsa

Jak przyrządzić wędlinę na gorąco, by nie zatraciła walorów odżywczych?

Obróbka termiczna pożywienia ma na celu utrwalenie produktów spożywczych, a w wielu przypadkach zwiększenie, lub nawet umożliwienie ich trawienia. Jednocześnie wzrost temperatury powoduje utratę części wartości odżywczych produktów, a może nawet spowodować przedostanie się do jedzenia toksyn. Jak zachować równowagę poddając żywność – w szczególności mięso i wędliny – obróbce termicznej?

Czytaj więcej

Potrawy świąteczne popularne na polskich stołach

O tym, że tradycyjnie na świątecznym, polskim stole, powinno by dwanaście potraw, wie każde dziecko. To tradycja sięgająca wielu wieków wstecz, która swoją symbolikę zaczerpnęła z biblii, nawiązując do dwunastu apostołów – uczniów Jezusa. Dziś tradycja ta przeniknęła głęboko w kulturę i trudno sobie wyobrazić Wigilię bez tradycyjnych dwunastu potraw. Warto dodać, że nie są to jakieś konkretne dania, które należy podać. O ich rodzaju decyduje tradycja i indywidualne upodobania, które się nieco zmieniają. Tego dnia nadal jednak potrawy przyjmują swoją tradycyjną formę. Charakter tych potraw został ukształtowany głównie dostępnością produktów, jakie dawniej można było mieć zimą. Były więc to różnorodne przetwory, grzyby, kiszonki, orzechy, suszone owoce i produkty, które mogły przezimować w chłodnych pomieszczeniach. Dziś, chociaż mamy dostęp do ogromnej ilości wysokiej jakości produktów o każdej porze roku, tradycja przygotowywania potraw świątecznych w dawnej formie pozostała, choć nieco ubogacona.

Czytaj więcej

zdrowa dieta

Jesteś tym, co jesz, czyli dlaczego warto jeść zdrowo?

Stosowanie się do odpowiednich nawyków żywieniowych wpływa na nasze zdrowie, chroni proflikatycznie przed różnymi chorobami, a także po porstu dobrze wpływa na nasze samopoczucie, witalność, energię, a nawet na odporność.

Czytaj więcej

jedzenie bezglutenowe

Co mogą spożywać osoby chore na celiakię?

Celiakia jest chorobą trzewną, charakteryzującą się nietolerancją glutenu. Może ona prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych wywołanych niedoborami substancji odżywczych czy zaburzeniem działania wątroby. Najważniejszym sposobem zapobiegania skutkom celiakii jest odpowiednia dieta eliminacyjna, oparta na wykluczeniu glutenu. Co zatem można jeść, chorując na celiakię i jak zastąpić zabronione produkty?

Czytaj więcej

ekologiczna żywność

Jaką żywność określamy mianem ekologicznej?

W ostatnich latach znacznie większą uwagę zwracamy na jakość żywności. Zdając sobie sprawę z jej wpływu na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu wybieramy produkty nieprzetworzone i szukamy żywności ekologicznej. Czy jednak wiemy, czym ona jest i gdzie ją można znaleźć?

Czytaj więcej

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.