Fakty i mity na temat wyrobów garmażeryjnych

Wyroby garmażeryjne są z nami od lat. Ich popularność jest nie do podważenia, ponieważ są smaczne i bardzo zróżnicowane. Na ich temat krąży jednak wiele mitów, które działają na ich niekorzyść, a które warto znać. Warto rozwiać nieprawdziwe informacje, aby nie obawiać się ich zakupu i by móc cieszyć się ze spokojem ich smakiem. Dobrze jest także poznać kilka istotnych faktów, za nimi przemawiających.

Wyroby garmażeryjne

Pośród wielu różnych produktów dostępnych na rynku, olbrzymią popularnością cieszą się wyroby garmażeryjne. Spiżarnia Smaków jest jednym z miejsc, które dostarczają najwyższej klasy żywność, która służy do tworzenia wielu rozmaitych dań – m.in. mięso, wędliny, pieczywo, ale także przetwory, przyprawy i makarony, kasze, mąki czy ryż. Wyroby garmażeryjne to nic innego jak gotowe przekąski podawane na zimno tak jak tatar, galarety, ryby w majonezie, jaja faszerowane czy paszteciki. Możliwości jest naprawdę wiele. Warto jednak poznać kilka mitów i faktów na ich temat.

Fakty i mity

Wyroby garmażeryjne są lubiane, ponieważ są smaczne. Na ich temat krąży wiele mitów, które warto rozwiać faktami.

Pierwszym mitem jest to, że produkty, choćby z mięsa, mogą być długo przetrzymywane i można je kupić nieświeże. Tak nie jest. Przepisy jasno regulują, że każdy wyrób może być sprzedany do konsumpcji do 12 godzin od wyprodukowania, ale musi być przechowywany w temperaturze do 12 stopni. Od tej zasady nie ma wyjątków.

Drugim mitem jest to, że można je kupić w różnym stanie jakościowym. Każdy wyrób musi być podany ze świeżych składników, które będą odpowiednio oczyszczone ze wszelkich niepożądanych elementów zgodnie z danym procesem technologicznym.

Trzecim mitem jest to, że są podawane byle jak. Z uwagi na to, że są bardzo podatne na zakażenia, wykluczone jest, by podawać je w np. zabrudzonych naczyniach. Tu musi panować pełna sterylność.

Czwartym mitem jest to, że są robione niestarannie. Otóż muszą być przygotowane na podstawie przepisów kulinarnych, których należy się ściśle trzymać. 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.