Jak rozpoznać żywność prawdziwie ekologiczną?

Odnośnie żywności ekologicznej jest jedna rzecz, która może czasami sprawiać problem. Konkretnie chodzi o to, że czasami trudno odróżnić jest tą, która naprawdę pochodzi z naturalnych źródeł, od tej, która jest tylko podróbką produktów eko. Niestety wytwórcy często posługują się marketingowymi sztuczkami, które zamiast rzetelnie informować, wprowadzają tylko w błąd.

Poszczególne elementy

Warto więc wiedzieć, po czym, poza oznaczeniem EKO na opakowaniu, można rozpoznać prawdziwie ekologiczną żywność. Pierwszym testem, który pozwala na rozróżnienie między ekologicznym a nieekologicznym jedzeniem, jest sprawdzenie składu. Już taka szybka czynność kontrolna jest w stanie wykazać, jak oczekiwania mają się do rzeczywistości. Może się bowiem okazać, że w ekologicznym napoju czy też jogurcie wykorzystane są substancje, które z naturą mają niewiele wspólnego.

Nie tylko skład pozwala jednak na to, aby oddzielić ziarno od plew. Równie ważne są certyfikaty nadawane przez specjalne instytucje. Choć dla przeciętnego konsumenta kwestia ta może się wydawać zbyt skomplikowana, to, czy produkt spełnia międzynarodowe wymogi, da się poznać po logo tzw. Euroliścia. To charakterystyczne oznaczenie da się łatwo zauważyć. Jeśli więc go nie ma, może być to znak, że towar wcale nie jest ekologiczny.

Ostatnim wartym sprawdzenia elementem jest nazwa oraz adres producenta. Pozwala on zidentyfikować adres zakładu produkcyjnego i przekonać się o tym, jak rzeczywistość ma się do deklaracji.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.